M9 Mini Pod - diskový bratříček pro Mac mini

7. 11. 2005, 3:12 · Nakousnutá jabka

ikonkaRecenze na case pro externí disk M9 Mini Pod je jedním z restů, které tu mám – slíbil jsem o něm na základě krátkého praktického testu napsat už před časem, a tak slib nyní plním. Když už kvůli ničemu jinému, tak kvůli pomoci, kterou mi tento externí disk prokázal, když se mi složila první instalace Tigera…

Bratříček pro Mac mini

Apple letos na začátku roku uvedl Mac mini, který je poměrně populární nejen mezi “switchery”, ale také mezi normálními uživateli Apple – je to spolu s Power Macem G5 jediný počítač od Apple, který je určený k připojení externího displeje – ovšem stojí zlomek toho, co Power Mac G5. Sice má pouze procesor G4 místo G5, přesto i tento procesor stačí řadě uživatelů nejen na kancelářskou práci, ale i nasazení v DTP – prostě výrazně rychlejší G5 tolik nevyužijí.

Prostě a jednoduše, Mac mini je levné řešení pro ty, kdož nepotřebují nadupaný výkon G5 a (skoro) nejnovější komponenty. Je nutné zkousnout nějaké kompromisy, což jsou především levná grafická karta (nepodporující poslední vychytávky v Mac OS X a nejnovějš gamesky), jeden slot pro paměť a relativně pomalý disk. V mini se používají IDE disky 2,5”, určené pro notebooky, a tam je důležitější malá spotřeba energie a nízké vyzařované teplo, rychlost je až na druhém místě. A tak první generace Maců mini byly vybavené jen diskem s 4200 rpm, nejnovější modely s rychlejšími procesory (které Apple ještě oficiálně nevypustil) mají rychlejší disky s 5400 rpm. Stále je to však v porovnání se standardními “velkými” disky, byť také na sběrnici IDE, poměrně málo.

Za kvalitu fotek se tradičně omlouvám, po klepnutí se vám v novém okně zobrazí větší (ošklivější ;) verze.

Připojit externí disk přes FireWire nebo USB není velký problém, ovšem – když je Mac mini poměrně pohledný počítač, proč toto také nevyřešit s určitou elegancí? A tak se na světě objevilo hned několik řešení pro použití s externě připojeným standardním 3,5” diskem, konkrétně já jsem si hrál s M9 Mini Pod, ale externí disk ve vzhledu Mac mini nabízí také LaCie. M9 má z mého pohledu několik plus – podporu pro FireWire i USB 2.0 (a zároveň slouží jako USB hub), prodává se bez disku (LaCie jen v pár konfiguracích, osazených diskem), takže je možné použít libovolný disk dle vlastního výběru, má velice tiché chlazení ventilátorkem s teplotním čidlem a umí se vypnout, když se vypne připojený počítač. LaCie naproti tomu disponuje defacto celokovovým tělem, takže se obejde bez ventilátoru (i když je ten v M9 tichý, někdo může preferovat jen šum disku – osobně nevím zda bych risknul provoz zcela bez aktivního chlazení), a má mnohem hezčí design – pod Mac mini prostě vypadá lépe :). Naproti tomu nemá zabudovaný hub pro USB 2.0 a uživatel bude mít jen jeden volný port pro FireWire. Pokud by někdo chtěl být hnidopichem, dodávám, že M9 Mini Pod distribuuje můj zaměstnavatel, Quentin, který mi ostatně s výrobkem dovolil si hrát, zatímco disky od LaCie prodává firma Cables&SIMMs, což je samozřejmě do určité míry konkurence :).

Design M9 samozřejmě vychází z Mac mini – má identický půdorys a shodnou barevnou kombinaci, i když v tomto případě méně ušlechtilou – horní strana je jednoduchý bílý plást a “tělo” je také plastové, nastříkané v barvě velice podobné hliníkovému tělu Maca mini. Světlo se na krabičce na disk odráží trochu jinak díky jiné struktuře povrchu, ale jinak je “kompatibilita” vysoká (byť asi záleží na světelných podmínkách). Je škoda, že si designéři nevyhráli trošku víc, diodka informující o stavu disku je uprostřed a je poměrně velká, zatímco u Mac mini na straně a maličká.

Součástí balení je také zdroj a USB a FW kablíky, dlouhé zhruba 20 cm, aby zbytečně nepřekážely za počítačem. Mimochodem, krabička je postavená na čipech Oxford 911+ a Prolific 2507.

Instalace

Disk se do M9 dává zhora, pod plastový kryt se zámečky (rozebírání je nesrovnatelně snazší než u Mac mini), přičemž disk vyplňuje většinu prostoru krabičky, spolu s masivním hliníkovým chladičem (ten “kouká” na dolní straně M9, samozřejmě na stole není nic vidět. Na zadní straně, která vypadá poměrně podobně jako u Maca mini najdeme všechny konektory – jak tři pro FireWire 400 (takže je možné připojit další dvě zařízení), tak konektor pro vstup USB a tři konektory pro zapojení dalších zařízení. Jak již bylo řečeno, jedná se o hub podporující USB 2.0.

Instalace disku byla trochu dobrodružná – místa uvnitř krabice je opravdu málo. Nejdříve je nutné odšroubovat velký hliníkový chladič, přichycený ke dnu krabice a do toho přišroubovat disk. Dále je vhodné připojit konektory, jak IDE, tak napájecí. Ten byl pro mě největším oříškem, MOLEXový konektor se nechtěl nechat zasunout na doraz, ovšem pokud není zasunut úplně, nejde disk prostě vložit do krabice! Po nějakém domlouvání hrubým násilím vklouzl konektor kam měl a já jsem mohl disk dát na jeho místo. Slyšel jsem však i docela divoké story, že při použití disku Barracuda bylo nutné vzít do ruky pilník a chladič prostě trochu upravit, aby bylo možné tuto kombinaci použít! Dodám, že já jsem instaloval poměrně obstarožní disk Western Digital s kapacitou 40 GB, který jsem měl po ruce, takže i výsledky odpovídají použití tohoto staříčka.

Po úspěšném zasunutí disku s chladičem a konektory je dobré chladič opět přišroubovat ke krabici. Následuje fáze “designová”, kdy je potřeba kabel od IDE složit tak, aby se elegantně vešel pod víko krabice, a také někam umístit sondu ventilátoru – já jsem ji prostě nechal nad diskem, viděl jsem také přilepení sondy páskou na disk tak, aby byla co nejblíže středu disku, tedy u ložiska. Následovalo zaklapnutí víka a disk jsem mohl nerušeně používat.

Praxe

Podotýkám, že nemaje vlastní Mac mini, připojoval jsem ho ke svému PowerBooku, který má rychlejší disk než základní mini, neboť má 5400 rpm, narozdíl od 4200 rpm miniho.

Používání bylo bezproblémové, jak přes FireWire, tak přes USB. Case má však na sobě přepínač Auto a FireWire, podle toho ho lze natvrdo nastavit buď že se bude připojovat přes FireWire, nebo dle vlastní volby – na auto se mi připojil přes USB (poznáte snadno podle ikonky disku ve Finderu). Zpravidla jsem měl připojené oba kabely a používal disk jako hub pro FW i USB, což fungovalo zcela bez problémů. V praxi jsem tak po připojení získal proti počítači navíc jeden FireWire port a dva USB porty.

Zajímavá je funkce automatického vypnutí, která se řídí podle napětí ve sběrnicích – pokud je počítač opravdu vypnut, ne jen uspán, M9 se rovněž vypne a opět se zapne po zapnutí počítače.

Disk byl velice tichý – ventilátorek byl nastaven na automatiku, kdy se řídí teplotním čidlem, a na vyšší obrátky přepnul jen jednou (ale disk stál na stole jen tak, nebyl na něm položen Mac mini, který také trochu topí). Jinak chod ventilátorku lze nastavit buď na automatiku, nebo na pevné otáčky, a to na nízké a vysoké.

S rychlostí jsem byl poměrně spokojen – postupně jsem si otestoval rozdíl ve startech Tigera z interního disku PowerBooku a z externího disku, nějaké makro ve Photoshopu a také benchmark. Podotýkám, že disk jsem měl v těchto případech připojen přes FireWire.

Při použití externího disku byl systém výrazně svižnější už na pohled. Z interního disku systém nastartoval za 2:33 minuty (spuštění Mac OS X s automatickým přihlášením a spuštěním asi tří aplikací – DragThing, Proteus a Photoshop), z externího disku byla ta samá operace provedená za 1:45 minuty. Poté jsem zkoušel také makro ve Photoshopu, kde jsem záměrně vyházel operace uklízející paměť (purge), zde makro spuštěné na systému na interním disku (a tedy swap byl také zde) trvalo 10:07, to samé z externího 8:33. Chápu, že to není nic exaktního, resp. rozdíly by se víc projevily, kdybych použil velmi rozměrný obrázek, aby musel více swapovat na disk, ale to jsem bohužel nestíhal.

Nakonec jsem si pohrál také s benchmarkovým programem QuickBench, který mi jako jeden z mála dává nějaké smysluplné výsledky (například benchmarking od FWB udával naprosto zcestná čísla). Stručně řečeno při sekvenčních testech čtení a zápisu mi vycházel externí disk dvakrát rychlejší, než interní – při čtení se zastavil těsně nad 39 MB/s, při zápisu zhruba kolem 36 MB/s, interní disk měl maxima na 20 a 15 MB/s.

Závěrem

Pokud bych byl majitelem Mac mini, docela určitě bych o externím disku uvažoval, jak z důvodů kapacity, tak rychlosti. A když je ta možnost, proč si nezvolit něco, co pěkně zapadá k samotnému “mimču”. M9 mini pod je v tomto směru poměrně rozumné řešení, které sice není designově tak dokonalé jako konkurence, ale podle mého názoru nabízí funkčně více, neboť má v sobě i USB 2.0 hub (a USB portů není nikdy dost) a uživatel získá “navíc” jeden port FireWire 400. Pro zkušenější uživatele je výhodou, že produkt je určený pro vložení vlastního disku, takže si lze vybrat libovolný dle vlastního výběru, s parametry a kapacitou, jaká je potřeba. K tomu ještě přidám automatické vypínání spolu s počítačem, regulovatelný větráček, a provedení, které je myslím poměrně kvalitní (nenarazil jsem na žádné problémy typu nelícující díly, humpolácké provodení a pod, naopak potěší krátké kablíky pro USB a FireWire). Cena case je 2990 Kč bez DPH na DTPobchod.cz.

Trvalý odkaz na tento příspěvěk

  1. Jsem si poridil tuhle hracku prave pred tydnem ;-) a musim souhlasit se vsim co se v recenzi pise. Mam jej odsud a tam tedy nedoporucuji prave Barracudy, ze nebudou pasovat. Osobne jsem do toho narval Maxtora MaxLine III 300GB a ten tam vlezl akorat. Pouzivam miniho jako PVR ve spojeni s PX-TV402U a uz mi nestacila kapacita na nahravky ;-). Odezva celeho systemu je subjektivne v porovnani s tim co mam interne (ST9808210A) nesrovnatelna! Zatim jen ta nejlepsi zkusenost a mohu taky jen doporucit.

    — lukov    7.11.2005 05:19    #

  2. mam jej uz cca mesic, dovnitr jsme dal disk s 16 MB cache a 7200 otackami a chodi to velmi dobre, nemluve o tom, ze jsem ziskal dalsi porty – coz pri cene napr. FW hubu neni k zahozeni.
    Koupil jsem si tento i proto, ze si tam muzu menit disky sam bez poruseni zaruky.
    Takze vrele doporucuji nejen k MIni.
    m

    Martin J.    7.11.2005 09:06    #

  3. Já mám zase asi týden dva Mini od Lacie – a když nic jiného, tak za cenu, za kterou prodáváš prázdný case, dostanu od Lacie komplet i s diskem... :)

    — pixy    7.11.2005 09:22    #

  4. pixy: pokud to koupis v zahranici, tak ano, ale s tim nemuzu delat vubec nic. A jinak ta LaCie vyjde pri 80 GB levneji i tady, pri 250 GB se to vyrovnava.

    Martin Ler    7.11.2005 09:41    #

  5. pixy: btw, myslim ze pokud se ti na tom cokoliv pokazi, tak ti doprava celou situaci ponekud zkomplikuje…

    Martin Ler    7.11.2005 09:46    #

  6. Kratky FW kabely? Hm, nevim o jak kratkych kabelech je rec, bylo by sice pekny kdyby to byl jen kratkej patch kabel, ale odpovida to norme FW? Navic muzou nekdy nastat problemy, pokud je FW zarizeni vytizenejsi a je jich v pocitaci strceno vic s ruznymi delky kabelu.

    — zelenycaj    7.11.2005 10:53    #

  7. No, spis ruznymi – delkami – kabelu, to zni i trochu cesky…

    — zelenycaj    7.11.2005 10:55    #

  8. zelenycaj: muzes prosim rozvest myslenku s tou normou?

    Martin Ler    7.11.2005 13:17    #

  9. -> Martin Lér: díky za vyčerpávající recenzi, sice jsem doma vyměnil v Mini disk za rychlejší (5.400 RPM) a s portama zatím vyjdu ale pro našeho firemního mrňouse to bude naprosto ideální řešení.

    — hastroš    7.11.2005 14:09    #

  10. Pokud jsou zařízení do FW zapojena do série, tak na délkách jednotlivých kabelů nezáleží, ale celková délka řetězce nesmí přesáhnout 5 m, pokud jsou v hubu dvě nebo více zařízení paralelně, tak by délka kabelů k těm paralelním zařízením měla být shodná.

    Roman Šula    7.11.2005 14:54    #

  11. hastros: to ses odvaznej, pitvat miniho vcetne vymeny disku je docela sileny :). A stejne tam je stale vyrazny rozdil vykonu :(. Ja mam v PB taky 5400 disk…

    Roman: Aha, diky. takze tady ten kratky vlastne nevadi, nebot mini ma stejne jen jeden FW port :)

    Martin Ler    7.11.2005 15:06    #

  12. Roman Sula: tech 5 metru je ve skutecnosti 4.5 metru, stejne jako USB, pokud vim. Kazdej petimetrovej kabel, kterej sem kdy koupil, mel vzdycky ve skutecnosti 4.5 metru:)

    Trochu jsem si pocetl (wiki) a v retezu za sebou muze byt az 16 kabelu, maximalne tedy 72 metru.

    Zajimava mi prisla ve wiki tahle cast:
    “However, the small royalty that Apple Computer and other patent holders have initially demanded from users of FireWire ($0.25 per end-user system) and the more expensive hardware needed to implement it ($1–$2) has prevented FireWire from displacing USB in low-end mass-market computer peripherals where cost of product is a major constraint.d bring out the improved USB 2.0 instead.”

    “Simultaneously, Sony and the other backers of the technology noted to Apple that they all had patents too and were entitled to per-port royalties. Under these circumstances, Apple would have to pay roughly $15 per port to the other FireWire technology developers. The end result was the creation of the “1394 Licensing Authority”, a body which charges everyone $0.25 per end user system (like a car or computer) that uses any 1394 technology.”

    — zelenycaj    7.11.2005 15:32    #

  13. -> Martin Lér: není to tak složitý jak se traduje, krom disku a paměti jsem měnil i Combo za 8x DVD/RW DL a celé to trvalo 15-20 minut. Původně jsem chtěl dát 7.200 ale ten 5.400 jsem tu měl jaksi navíc ležet ladem a krom toho jsem se u rychlejšího obával větší teploty a hlavně hluku.

    — hastroš    7.11.2005 15:32    #

  14. hastros: miniho jsem samozrejme nekolikrat oteviral, ale delat na tom slozitejsi servisni zasah pro zakaznika bych bez predchoziho zaskoleni asi nechtel :)

    Martin Ler    7.11.2005 15:51    #

  15. Mohu se zeptat jaka ATA je v Macu mini? Je to pomale jen diky tem otackam disku nebo i diky te sbernici?
    Kdyz se vymeni disk 7200 otacek je sance ze to pomuze?

    — ondra    7.11.2005 18:31    #

  16. ondra: z vyvojarske dokumentace:
    Ultra ATA -100 bus (device 0)
    Hard drive
    16 bits
    100 MBps

    Martin Ler    7.11.2005 18:53    #

  17. Martin:
    Díky za informaci a skvelej článek.

    — ondra    7.11.2005 18:59    #

  18. Dobrý den, asi je to hloupý dotaz, ale můžu se zeptat (jestli někdo ví, nebo má zkušenost) jaký je rozdíl mezi recenzovaným diskem a MiniPartnerem? http://www.macway.com/presse/minipartner/minipartner_details_US.html Případně jestli se dá u nás sehnat? připadá mi totiž na první pohled šikovnější...

    hlaváček    7.11.2005 21:26    #

  19. -> hlaváček: minipartner nemá automatické zapínání a v recenzích které jsem pročítal si stěžovali na hlučnost. Další alternativou je Minimate ale ten se také nezapíná automaticky a neprodává se jako prázdná krabička ale pouze s diskem (80 – 400 GB). Zato asi jako jediný ze všech se nejvíce minimu podobá, jen diodka svítí modře.

    http://www.micronet.com/General/minimate.asp

    — hastroš    7.11.2005 22:12    #

  20. -> hastroš: dik za info, o tom micronetu jsem ani nevěděl. Takže sečteno a podtrženo je asi M9 Mini Pod nejlepší... tak si ho asi nadělím pod stromeček.

    — hlaváček    8.11.2005 15:34    #

  21. -> hlaváček: ano, snad jediné manko je materiál (plast) což ovšem není na pohled znát díky dobrému optickému provedení. Takže i já jsem rozhodnut.

    jinak, tu je z mého archivu linků test minipartnera:
    http://www.hardmac.com/articles/50/page1

    — hastroš    8.11.2005 17:04    #

  22. Tu je test:
    http://www.tomshardware.com/storage/20051020/external_storage_with_a_mac_design-01.html

    — sajoman    13.11.2005 15:46    #

Související články