Jak dělat weby pro iPhone

4. 07. 2007, 11:17 · Nakousnutá jabka · Bleskovka

ikonkaApple dal na web dokument se základními informacemi o vývoji webových aplikací pro iPhone – tedy rady, které ocení webový vývojáři. Týkají se především způsobu zobrazení stránek, práce se specifickými styly pro telefon a podobně.

Specificky je vypsáno co Safari na iPhone nepodporuje:
• window.showModalDialog()
• Mouse-over events
• Hover styles
• Tool tips
• Java applets
• Flash
• Plug-in installation
• Custom x.509 certificates

· Trvalý odkaz na tento příspěvěk · Linkuj.cz · Jagg.cz

  1. Já myslel, že jsem slyšel Steva několikrát opakovat, že konečně je tu prohlížeč pro mobilní internet, který nepotřebuje speciální stránky …

    — Pepa    4.7.2007 11:36    #

  2. Pepa: pokud neobsahuji veci ktere nejsou podporovane, tak nepotrebuje. ale pro nekoho muze byt optimalizace zajimava, pokud chce vytvorit verzi, ktera se bude na iPhone pouzivat lepe.

    Martin Ler    4.7.2007 11:55    #

  3. Tak to je v pohodě. Zařízení bez myši bude těžko podporovat hover :), o absenci Flashe se ví už dlouho, atd.

    Bál jsem se, že těch chybějících vlastností bude víc.

    Jen škoda těch certifikátů. Jestli to chápu dobře, není možné iPhone přesvědčit k instalaci vlastního root certifikátu?

    misch    4.7.2007 12:03    #

  4. Pepa: z toho seznamu spíš plyne že dobře udělaný web bude fungovat bezproblémově i na iPhone:-))

    — Marek    4.7.2007 14:46    #

  5. Nějak nemůžu pochopit, proč iPhone nepodporuje Flash. Osobně používám velmi často MDA k prohlíření webu a neschopnost zobrazit Flash považuju za velký problém iPhone. A docela bych chtěl vidět, jak někdo přetvoří flashovou prezentaci tak, aby šla, cituji: “...na iPhone pouzivat lepe”.:).

    Prostě a jednoduše – zařízení, které neumí korektně zobrazit Flash není plnohodnotně vybavené k prohlížení internetu.

    — Chuan Torena    4.7.2007 15:48    #

  6. ChT: a jak to MDA ten flash zvlada? Kdyz vlezete na bezny web, obsahujici X reklam ve flashi? Z toho co se potuluje po netu mam pocit ze Apple dva obav – baterie a rychlost.

    Martin Ler    4.7.2007 16:03    #

  7. je šance, že se iphony masově rozšíří v i česku?

    SuE    4.7.2007 16:24    #

  8. SuE: spatna otazka. Spravna je: je sance, ze se iPhone bude brzy dat v CR pouzivat?

    Martin Ler    4.7.2007 17:02    #

  9. připouštím, že si články o iphone a jeho funkcích nečtu, mně stačí, že moje prastará nokia telefonuje a občas nadatluju sms :-)

    a tohle mě zaujalo jen proto, že by to mohlo mít vliv na návštěvníky webu. Takže .. bude?

    SuE    4.7.2007 17:10    #

  10. To Lér: Nu, z NetFront prohlížečem celkem dobře. A reklamy si ostatně můžu nechat zablokovat, že ano? To je prosté.
    A pokud mám být upřímný, tak mě obavy Apple o baterii a rychlost vůbec nezajímají. Jednou Apple prezentuje svůj produkt jako revoluční a jestli je jedna z těch revolučních vlastností absence Flashe, tak to pak nemám zájem.

    — Chuan Torena    4.7.2007 18:12    #

  11. Chuan Torena: Upřímně, zrovna Flash je asi to poslední, co bych iP vyčítal… :-) Už ani nepamatuji, kdy naposledy jsem viděl stránky s OPODSTATNÄšNĂťM použitím Flashe! V 99% jsou to jen nesmyslná a zbytečná intra nebo animované nabídky, které prakticky stejně udělám v CSS...

    agent    4.7.2007 18:50    #

  12. Tak jsem si s tim v Applestore chvili hral a nedalo mi to abych nezkusil svuj web – vse funguje bez problemu. Ja mam ale web napsanej tak, ze chodi na vsem od textovych prohlizecu az po Safari.

    Jinak dojmy:

    Klavesnice se da pouzit jen na lezato, na stojato udelam ve slove o sesti pismenech dva preklepy, tj. 30%. Kdyz je veta anglicka, tak to iPhone obvykle spravne opravi ale cestina/jmena/hesla/cisla/.. cokoliv co iPhone nezna je tragedie, proste to trva 10x dele nez na klavesnici bezneho telefonu.

    Internet: Rozliseni displeje je obrovske ale stranka je v zakladu desne mrnava, necitelne mala. Musi se roztahnout fokusem ale pak se zas musi neustale smrdlat ze strany na stranu aby se dalo cist, to je proste fyzicke omezeni ktere iPhone neodstrani – resenim jsou optimalizovane weby.

    Integrovane aplikace: Vetsina velice primitivni, ovladani ale bez problemu. Rotujici kotouce u casu, data apod. je genialni napad, je to jak ty valce na nadrazich s jizdnimi rady – velice zrychluje pristup.

    Rychlost: Internet bylo WiFi takze okamzite, fokus v mziku, odezva na vyber cehokoliv zcela okamzita.

    Citlivost – trochu problem, iPhone jako kdyby potreboval na sklo tlacit vic nez jsem cekal, obcas me proste nebral.

    — jfk    4.7.2007 21:30    #

  13. Flash bude za měsíc … max. za 2 :) řekl bych …

    — nasciturus    5.7.2007 15:51    #

  14. práce na “otevření” zdárně postupují

    — nasciturus    5.7.2007 16:44    #

  15. Horší je, že Safari občas spadne a v praxi nefungují ani všechny AJAXové weby (omlouvám se, že necituji, ale četl jsem o tom více článků s konkrétními případy, zájemci nechť si je dohledají).

    Stránky s menu, která se vysunou při přejetí myší mě štvou už hodně dlouho. Ty samozřejmě také nefungují na žádném dotykovém displeji, tak snad už teď lidem dojde, že takový způsob ovládání opravdu není dobrý.

    Co se týče flashe: Zvlášť mi teď pije krev nikeplus.com, který žere procesor jak blázen a vůbec všeljak blbne. Například na finance.google.com je ale flash použit docela smysluplně a hezky a některé stánky ho bohužel prostě používají. Byl bych z principu rád, kdyby Flash na iPhonu fungoval. Klidně bych mu omezil procesorový čas a/nebo při natažení příliš náročného flashe bych zobrazil poloprůsvitnou animaci vysávané baterie a dal uživateli možnost ze stránky odejít nebo ji zobrazit bez flashe.

    Adam Nohejl    5.7.2007 17:11    #

  16. No, věřte rumours-webům… Ale stejně sem ten link dám — http://www.macrumors.com/2007/07/05/flash-plug-in-for-iphone-coming-soon/

    Pavel Kout    5.7.2007 17:59    #

  17. Přijde mi překvapvé, že jenom jeden ohlas zde v diskuszi, postrádá možnost instalace vlastního root cert. Ze seznamu nepodporovaných features mi pouze tato pripada jako opravdu zasadni.

    — pasta    7.7.2007 16:20    #

  18. Nemoznost instalace je prusvih a druhy je, ze tech podporovanych CA tam moc neni, takze ty levne nejdou pro podpis kodu pouzit a u tech drahych je zase certifikat pro podpis kodu brutalne drahy. Trochu lepsi je to s beznymi certifikaty pro https, ale stejne to generuje na strane serveru dalsi naklady.

    To ze to nikdo nediskutuje prisuzuji tomu, ze v CR neni zvykem nejak SSL certifikaty resit, stranek s neplatnym certifikatem je vice nez tech s platnym.

    — x509    8.7.2007 01:29    #

  19. Ja bych se tady vykaslal na to, ktere CA v tom jsou nahrane a ktere ne (mame nekde seznam?), hlavne to znamena, ze si tam nenahraju svuj soukromy certifikat, nebot ty jsou zpravidla x.509 – nejcasteji pro pristup do bankovnictvi.

    Martin Ler    8.7.2007 03:40    #

  20. A mimochodem, zvatlat neco o tom ze nikdo nediskustuje o teto funkci a nemame ve zvyku pouzivat podepsane SSL certifikaty – mno, teda ze bych si vsiml, ze by se v USA zvedla vlna zasadni nevole, to sem si fakt nevsim. A podepisovani kodu – tuto cast puvodniho privpevku nechapu uz vubec, nebot zadny kod se nyni ani podepisovat nemuze, max muze jit o CA nebo soukrome pristupove klice.

    Martin Ler    8.7.2007 03:43    #

  21. zde je prislusny odkaz na doporuceni od Apple:
    http://developer.apple.com/iphone/designingcontent.html

    (nikde jsem ho tu nenasel, tak jen snad pro uplnost)

    — Pavel Tic    11.7.2007 10:26    #

  22. Pavel: uff. Ja sem blbec.

    Martin Ler    11.7.2007 10:47    #

Související články