Ceny Maců ČR vs USA, aneb proč může ČR za 60 % rozdílu

29. 07. 2007, 15:07 · Nakousnutá jabka

ikonkaDisclaimer: pracuji pro jednoho z distributorů Apple v ČR. Macy se však jako svým hlavním hobby a později pracovní činností zabývám od svých 13 let. Věřím, že přesto se mi daří občas používat i zdravý rozum. Nejsem spokojený se stavem Apple v ČR, problémů vidím celou řadu a když to jde, snažím se působit na odpovědná místa – myslím, že i díky soustavnému monitoringu cen na MujMacu se v minulosti ceny trochu snížily (byť na to měly vliv i jiné vnější okolnosti). Nepřijde mi však smysluplné všechno házet na Apple (ať je to kdokoliv z řetězce Apple Inc, Apple Europe, MDS/CDS), když řada důvodů leží MIMO tento řetězec. A to se zde budu snažit vysvětlit pomalu a trpělivě, aby to i horké hlavy, které umí používat kalkulačky a kurzovní lístky, pochopily v čem je ČĂ?ST problému. Vyhrazuji si právo mazat hloupé příspěvky z diskuse

Přiznám se že jsem měl určité pochybnosti o tom, že nápad NoiseBrothers byl z jejich hlavy. Nejsou uživatelé Maců, pouze si je chtějí koupit a tak se rozhodli upozornit na to, že si jako studenti nemohou Maca dovolit, přímo Steva Jobse. Lepším adresátem by byl Topolánek, resp. vláda ČR, ale nepředbíhejme. Každopádně podle NoiseBrothers to byl nápad realizovaný ani ne za 24 hodin, ale z mého pohledu to udělali poněkud polovičatě. Chápu že prohlásit za viníka Apple je jednoduché, ale v tomto případě je to někdo jiný – Česká republika, resp. její legislativa. Proto mi přijde trošku hloupý argument “student v USA si to koupit může, já ne” – čím je proboha v tomto případě na vině Apple?

Dovolím si nejdříve čtenáře seznámit se několika fakty: ceny na Apple Store US jsou bez sales tax (prodejní daně – funguje jinak než DPH) – ta se liší stát od státu, lépe řečeno město od města a tak nemá smysl ji uvádět. Spočítá se, když nákup provádíte. Stačí si na Store udělat účet s nějakou US adresou a uvidíte. Americká “sales tax” je výrazně nižší než většina evropských VAT/DPH. A česká legislativa má svá specifika, jako je povinný druhý rok záruky pro spotřebitele. Ukažte mi prosím jiný evropský stát, kde nesmíte spotřebiteli prodat výrobek bez dvouleté záruky. Já o žádném nevím. Jelikož NÄšKDO náklady na druhý rok záruky zaplatit musí a Apple to v tomto případě není (nechce být), je to spotřebitel. Kdyby někdo chtěl říci, ať to platí dealeři, tak bohužel to by CDS muselo buď razantně zvýšit marže, nebo by dealeři chodili o žebrotě. Pozitivní je, že se ceny druhého roku od loňského roku (asi nejen já jsem si stěžoval na přemrštěné ceny v porovnání s Apple Care) postupně snižují.

Přiznám se, že by mě docela zajímalo, jak by se s druhým rokem Apple vyrovnal, kdyby tady působil. Například Acer (ovšem to je přímé zastoupení, ne distributor) docela tvrdě rozlišuje, zda si počítač koupil běžný spotřebitel, nebo někdo s IČO – v druhém případě má zákazník smůlu, ale ceny pro obě skupiny jsou shodné – opravu pro koncáka bere na sebe.

Tolik teorie, nyní pohled na čísla.

Začneme v USA, je to nejjednodušší (kurzy pro přepočet KB devizy prodej – na kartě možná dostanete výhodnější, ale ne každý má limit na platbu 60 000). Vezmeme cenu počítače na Apple Store, připočítáme příslušnou místní prodejni daň. Vzal jsem jako příklad New York City, 8,375 % (0,375 % platíte na veřejnou dopravu v NYC! Miluji přehledné zdanění). Mám pocit, že stále platí možnost nákupu počítače bez sales tax při nákupu přes internet, pokud prodejce nemá ve státě, kam bude počítač posílat, své sídlo nebo pobočku, ale pokud půjdeme do Apple Store v SoHo, tak sales tax zaplatíme.

Mimochodem, pokud jsme podnikatel, tak počítač samozřejmě proclíme (clo 0 %) a asi zaplatíme místní DPH (s možností refundace US sales tax – ale to nechci kecat, nikdy jsem to nestudoval)

Dále vezmeme Apple Store v Německu, kde mají 19 % VAT, opět nám stačí jednoduchý přepočet. Vidíme, že doporučená prodejní cena zahrnuje jeden rok záruky – ať nám někdo tvrdí, že druhý rok se zaváděl kvůli EU! A pozor, v DE jsme draží než v USA!

Ad kurzy – v tomto směru má zákazník, který si rozhodne koupit Maca v zahraničí výhodu – koupí ho za aktuální kurz, a ten může být výrazně výhodnější (koruna v současné době silně kolísá) než ten, za který nakoupil počítače prodejce na sklad. Nehledě na to, že ceny se upravují jednou za čas, nepřepočítávají se dle denního kurzu.

A nakonec ČR, to je nejsložitější. Bereme opět cenu z českého (CDS provozovaného) Apple Store. Ta zahrnuje druhý rok záruky, v hodnotě 1900 Kč. Pokud chceme porovnávat ceny fair, tuto částku odečteme. Za příplatek nemůže CDS, ale potřeba vyhovět lokálním zákonům bez toho, aby prodejce dotoval zákazníka. Chápu, že zákazník má jinou představu, ale podnikání je činnost prováděná za účelem zisku. Je to smutné, je to tak.

Základní cenaDaňBez daně s jedním rokem zárukyCena pro běžného zákazníkaPoznámka
2499 USD8,375 %52454 Kč56841 Kč
2015.97 Euro19 %57576 Kč68515 Kč
60900 Kč19 %59000 Kč 72471 KčCena s dvouletou zárukou

Co mě z toho vyplývá? V případě tohoto konkrétního počítače jsme se dobrali k tomu, že kdyby podmínky legislativy byly shodné, Apple (či jeho prodejce) by nám v ČR prodal počítač o 6 500 Kč dráž, než v USA (u levnějších počítačů by byl rozdíl nižší). Ovšem jelikož stát (jednostranně) diktuje podmínky prodeje zboží (dvouletá záruka) a nechá si platit nehorázné peníze od svých občanů za to, že si může něco koupit (nikdo jiný je v podstatě neplatí, než běžný občan, firmy/živnostníci si DPH ve většině případů nechají vracet), je MacBook Pro u nás draží o 15 630 Kč. Vnímáte ten rozdíl? Z této částky padne 6 500 Kč na řetězec Apple USA/Europe/MDS, CDS, ale 9 130 je ovlivněno českým státem! A peníze z druhého roku záruky jen pro vaši informaci nekončí v kapse CDS, ale servisních středisek či prodejců, pokud se rozhodnou držet záruku “na vlastní pěst”.

Osobně budu spokojen, když se ceny Apple sníží na ceny v USA, stát sníží DPH na 5 % u všeho, vyháže 80% úředníků (stejně je nedostatek zaměstnanců v oblastech, kde je potřeba peníze vytvářet, ne jen konzumovat) a otázka záruky bude záležet na dohodě prodejce a zákazníka. Jelikož však nežijeme v pohádkách, budu rád, když se ceny sníží na úroveň EU a Apple začne řešit z mého pohledu horší otázky. Dostupnost zboží, podpora, opravdová lokalizace systému, servis.

Stručně a jasně: Apple je v ČR draží než USA. Ale o 60 % tohoto rozdílu se zasloužila právě ČR.

Trvalý odkaz na tento příspěvěk

  1. Jen pro upřesnění, DPH či podobná forma daně byla v západoevropských zemích zavedena po válce jako přechodná (!) daň na obdovu válkou zničených hospodářství.

    Roman Šula    29.7.2007 15:44    #

  2. jj, da se to dohledat na Wiki… ale tim sem uz nechtel zatezovat.

    Martin Ler    29.7.2007 16:04    #

  3. Malere, z veskerou uctou nesouhlasim. Fundamentalni problem je v tom ze Apple pouziva kurz $1=E1 nebo jeste horsi.

    Pro skutecne porovnani jablek z jablkama musis porovnat ceny bez dane tady a tam a pripocitat rocni zaruku.

    Jinak pro zajimavost, nedavno jsem resil stejny problem, MacBook pro nekoho z prizne.

    Takze refurb(superdrive 1GB RAM) primo z Apple store $999, Sales tax $89, postovne z USA $60 (dobra duse preposlala), dph pri dovozu u nas necele 4000Kc takze celkem cca 27000Kc.

    U nas kdyz byl doprodej tohoto stejneho modelu tak za 35000Kc s DPH pokud si dobre vzpominam.
    Samozrejme lze namitat ze to byl refurb a ze u nas mame 2 roky zaruky, ale zase se platila sales tax a i DPH najednou a taky doprava. Neni to divne kdyz individualni dovoz, ze vsemi viceneklady stoji o 8000Kc mene nez oficialni?

    — Jozo    29.7.2007 16:10    #

  4. jozo: s veskerou uctou – podivej se do tabulky. Pocitac co stoji v USA 2500 USD stoji v evrope 2000 Euro. Co mam k tomu dodat? ze nevidis pro oci? Pro jistotu: PRVNI SLOUPEC TABULKY, PRVNI DVA RADKY – jsou tam SHODNA CISLA? Ne.

    miluju kdyz mi nekdo zacne vysvetlovat neco, co si ani neprecet, kurva drat.

    jinak sorry, ale koupil si pocitac o 300 USD levneji nez normalne (tak velka sleva na nove pocitace ve vyprodeji nebyla ani v USA, to mi prosim ver, znam US dealerske ceny), DPH bylo vic nez 4000, pokud si nelhal (cista matika – do vypoctu se zapocitava cela cena + doprava= 4500 kc) a tak. Podarilo se ti nakoupit vyhodne, z toho nemuzes delat PRAVIDLO. BTW u nas ten pocitac stal 32 000. nejak se ten rozdil smrskl na polovinu.

    Sorry, tvuj prispevek aspiruje na oznaceni pitomy. Diky za pripadne pochopeni.

    Martin Ler    29.7.2007 16:18    #

  5. To:RS
    Vzhledem k tomu ze ji vymyslel Maurice Lauré ve Franci az v roce 1954 a byla implementovana jeste pozdeji nejspis to bude pouze mytus.

    — Jozo    29.7.2007 16:22    #

  6. To: Jozo
    Přesný rok si nevzpomenu, musel bych hledat, ale byla skutečně nazvaná daní přechodnou.

    Roman Šula    29.7.2007 16:32    #

  7. Skoro-realtime diskuse z Malerem :-)jsem pocten.

    1. Do DPH se doprava pocita, pouze pokud se pouzije kuryrni sluzba jako fedex. Pokud se pouzije posta, tak kupodivu nikoli.
    $999×20,5×0,19=3891Kc. A i kdyby, je to stejne jenom o 250Kc vice.

    2. Ok, z tim pomerem cen $/E jsem to ustrelil, je to 1,22-1,25. Porad to ovsem neodpovida smennym kurzum.

    3. A to je prave ono, zatim co v evrope si chudy student muze koupit pouze za plnou cenu; v USA ma rovnou slevu, treba na SD IBooku to je $100 a iPod mini gratis, nebo refurb jeste levneji, nebo muze koupit preposledni model za podstatne levnejsi penize. Pokud mam opravdu hluboko do kapsz tak MacBooky Core Dua prvni generace se daji bez problemu sehnat za $800-850 s rocni zarukou.

    — Jozo    29.7.2007 16:46    #

  8. jozo: ale i v evrope (napriklad v UK) Apple nabizi refurbished Macy a special promo (byt ne napriklad ted back-to-school promo).

    Martin Ler    29.7.2007 16:57    #

  9. Maler, na Slovensku je tiez povinna dvoj-rocna zaruka pre spotrebitelov (obciansky zakonnik). Ked je niekto podnikatel (ICO) a de facto nakupuje na zaklade obchodneho zakonnika (B2B), nemusi sa to na neho vztahovat, ked chce usetrit.

    Osobne si myslim, ze teraz, ked ceny za druhy rok klesli na par stovak/tisic, tak je dobre si tu zaruku zobrat. To samozrejme nic nemeni na tom, ze pre tych, co to nechcu, je to predrazovanie.

    Co sa tyka kampani za ceny – tieto rozne iniciativy roznych aktivistov sa vzdy otacaju na tych, ktori za to zvacsa nemozu. Mam za to, ze si nedokazu uvedomit, ze draha EU stanovila minimalnu DPH na 15%, cize ani Topolanek ani Fico ani Brown ani Merkel s tym nic neurobia (akoze nechcu). Cla su tiez urcovane centralne v Bruseli a colny sadzobnik je hruby ako telefonny zoznam.
    Iniciativa proti byrokracii je asi proti ich principom…

    Jednej veci, ktora tu zaznela a ja som ju uz x-krat pred tym pocul, vsak nerozumiem: preco by Apple chcel umelo drzat svoj vnutorny vymenny kurz tak, ze by svoje produkty robil naschval drahsie v neUSD svete? Vsak to ide proti zakladnej obchodnickej logike, nie? (nehovorim, ze to tak nie je, len sa citatelov pytam, ci maju nejaku ideu, preco by to chcel robit)

    — Alex    29.7.2007 17:59    #

  10. Ja jsem teda student, cenovej rozdil me stve, ale nezda se mi ze bych si nemoh poridit macbooka.Moznosti je hned nekolik. Nejlepsi je asi vyrazit do USA pres WAT program a na macbooka si tam rovnou vydelat. Dalsi moznosti je sehnat si kamose, kterej tam na nejakym programu je a nechat si to dovezt, z myho okoli to tak delaj vsichni. Samozrejme se nic nepriznava, aby se nemusela platit DPH, ale zatim nikdo nenarazil na problem. A jako posledni moznost je, za cenovej rozdil CR/USA si koupit letenku a udelat si hezkej vylet do NY a tam si macbooka koupit.

    — martinjindrich    29.7.2007 19:32    #

  11. Já souhlasím že ten problém je někde jinde, ten přepočet 1 USD = 1 Eroch není náhodný. Za většinou cenových povýšení stojí ta krásná evropská sociální politika (v jejimž důsledku si schopní naberou víc než by měly a chudí zůstanou perspektivně chudí).

    Je to cca 1 rok staré, kamarád předělává auta co jiný člověk dováží z US/ Canada. A předváděl mi krásný příklad, kdy BMW X5, dovezené z Kanady (zaplacené jejich daně, marže, doprava přes louži, naše DPH, clo a poplatky) a zákazník za to auto zaplatil o 540 k míň než když by to kupoval od našeho dealera. A to se to auto vyrobilo v Maďarsku.

    — Metal    29.7.2007 21:47    #

  12. nabizim jedinecnou moznost koupit si MBP levneji nez v USA :)
    Prodam Mac Book Pro 17, 2GB DDR2 SDRAM, 2.16GHz, Intel Core Duo za 45000Kc

    PiDiBi    29.7.2007 22:46    #

  13. tak si rikam proc na NB Melere vubec reagujes, ti kuci jsou mirne receno neinformovani a jediny o co jim jde je publicita a tu si kuci zatim nezaslouzi, musi se jeste hodne ucit, aby jejich vytvory za neco staly.

    — armin    30.7.2007 13:38    #

  14. To s tou jednoroční zárukou pro podnikatele na Acery už není pravda.

    — Martiner    30.7.2007 17:04    #

  15. Martiner: jj, kolega me dneska upozornil, ze asi pul roku zpet to zmenili – vim ze se tady nejaka reklamace Aceru resila a takhle to probihalo..

    Martin Ler    30.7.2007 17:23    #

  16. Zaujimave, ale v Britanii maju pravidelne rovnake diskusie, napriklad preco baliky ako Creative Suite stoja v librach skoro 2x tolko ako v dolaroch, len na pribliznu ilustraciu, neberte ma za slovo, napr. 600 USD a 1200 libier – co su ceny stanovene Adobe. Office a Quark su na tom podobne. Jeden chlapik sa v Macworlde (UK verzia)stazoval, ze potrebuje 2 licencie a vyratal, ze je lacnejsie kupit si spiatocnu letenku do New Yorku + hotel na par noci, kupit Quark tam, a vratit sa.
    Svojho casu sa do toho pustil jeden z britskych pocitacovych magazinov, na meno si nespomeniem, ale material sa volal Rip Off Britain. Opytali sa na cenovy rozdiel v Adobe UK a tam im povedali, ze chrania zakaznikov pred nahlymi zmenami kurzu. Oznacili to za bullshit. Keby sa kurz zmenil tak, aby odovodnil cenovu politiku (vtedy bol asi to co teraz cca 2USD=1GBP), cize na 1USD = 2GBP, posledna vec, nad ktorou by ludia rozmyslali, by boli ceny Adobe, kedze by mali existencne starosti. Mimochodom, naposledy bol kurz 1USD=2GBP niekedy v prvej polovici 80. rokov.
    Cize, ano, vina je ciastocne v DPH a v europskej legislative, ale to nic nemeni na tom, ze pre vacsinu IT firiem je Europa dojnou kravou.

    — Kristian    31.7.2007 10:19    #

  17. Nebot nas neni tolik jako cinanu, aby se vyplatilo zavrit obe oci nad nelegalnim kopirovanim, ze…..

    — ED    31.7.2007 10:33    #

  18. Ceny sa daju objektivne odmerat az vtedy, ked niekto zmeria mieru konkurencie, usilia zakaznika pre udrzanie zivotneho standartu a ocakavania zakaznika na uvazovanom trhu – v mieste kde zije. Kedze zatial do ekonomia nevie a myslim ze dlho vediet nebude, zmerat sa do neda. Preto sa ide pokus-omyl – teda metodou co trh unesie a neustale vyrobca hlada tu “spravnu” cenu . Vyssie popisane je v USA naprosto odlisne od EU. Priklad – preco Toyota Prius v USA stoji 19.990 USD a v EU viac ako 25.000 EUR ???

    — mino888    31.7.2007 11:52    #

  19. Pokud nekdo byl v Americe delsi dobu tak musel zjistit, ze ceny $1 = E1 ( US bez DPH a EU s DPH) jsou uplne normalni a lze je prakticky aplikovat na jakoukoliv elektroniku (nejenom Apple), jedinou vyjimkou co me napada jsou mobily, kde jsou ceny celkem shodne. Muzete se zkusit podivat na amazon.com a porovnat si ceny. V USA dostanete vetsinou zaruku na rok a pokud chcete neco na vic tak si musite priplatit. Pokud firma od ktere kupujete nema ve vasem state pobocku, tak nemusite platit DPH.

    Jinak na ceny pro refarb pocitace se muzete podivat tady (nepovedlo se mi tu stranku nalinkovat primo, tak si musite cvaknout na nejaky computer v clanku). Nezvykle a prekvapive je, ze nekdy Vam Apple posle lepsi pocitac nez je ve specifikaci. Kamarad si takto kopil macbook s 1GB a 80GB HD a dostal 2GB a 120GB HD. Druhy kamarad si kopil tu samou originalni konfiguraci a dostal 1GB a 120GB HD. Cena, kterou oba platili byla za pocitac s 1GB a 80GB. Takze to bylo prijemne prekvapeni. :-)

    Jinak pokud jsi chcete koupit novy mac a nepotrebujete specialni konfiguraci, je idealni amazon, kde vetsinou neplatite dan (kromne asi 5-ti statu, kde ma amazon distribucni centra) a jeste vam daji rebate $50-$150 podle typu pocitace.

    — Radek    2.8.2007 16:28    #

  20. Mam taku blbu otazku. Ako to u Aplle funguje s medzinarodnou zarukou? Je moznost u nas reklamovat Mac, ktory bol kupeny v USA?
    Lebo v opacnom pripade sa dovoz nemusi az tak oplatit, ako by sa na prvy pohlad zdalo.

    — tomas1284    14.8.2007 17:33    #

  21. tomas1284: jo, může se reklamovat.
    Známý má Core Duo z US a zlobilo ho samovolné vypínání a Český servis opravoval/čekal na díl 2,5 měsíce.

    Helenka    14.8.2007 18:37    #

  22. V Polsku je běžně roční záruka ;-)

    — Honza - Warszawa    7.12.2007 19:09    #

  23. Re: “Ukažte mi prosím jiný evropský stát, kde nesmíte spotřebiteli prodat výrobek bez dvouleté záruky. Já o žádném nevím.” ;-)

    — Honza - Warszawa    7.12.2007 19:13    #

Související články