MaLér bloguje z Bulharska

6. 08. 2008, 22:38 · Ze života · Bleskovka

ikonkaSedím v hotelu kousek od moře v Bulharsku a užívám si výdobytků techniky – konkrétně lokální WiFi sítě v Kitenu, která pokrývá i nás hotel. Od hledání prodejny, kde mají přístupové kartičky (120 hodin za cca 180 Kč – v západní části EU tolik obvykle stojí jednotky hodin) mě zachránil soused, který to zařídil a nabídl sdílení připojení. Buď bude připojen on, nebo já (nebo přítulka :). Ăšžasné. Ani na panáka ho za to nemůžu pozvat, abstinenta!

Počítač s námi jel už tak nějak samozřejmě – na pár epizod právě “sjížděného” seriálu před spaním jsme si už nějak moc zvykli. A doufám, že se tady dokopu i na práci na jednom dlouhodobějším projektu.

Městečko Kiten kousek od Primorska má prý asi 1000 stálých obyvatel, a za rok se tu otočí asi půl milionu turistů. Počítám, že půlka z nich budou k mému překvapení češi – české nápisy na hospodách, menu v češtině, dneska hospoda s českou kuchařkou a českou trampskou kytarovou partičkou. Bohužel na kvalitě jídla se to nějak zásadně neprojevilo, s místní kuchyní (ať už ji vaří kdokoliv) jsem si zatím moc neporozuměl. Obvykle sázím na kuře, jako jistotu, ale ani to mě tady nenadchlo. Ale miluju rajčata v těhle jižních zemích – krásně rudá a s výraznou chutí, ne jako ty růžové nedomrlé chudinky u nás. Holt místní, ne převezené přes půl Evropy.

Hotel vcelku dobrý, moderní, 4*, což se projevilo hlavně na rozměrech pokoje, vybavení spíše spartánské. Ale není to klasický maličký krcálek, můžem tady skoro tančit. Anatomicky tvarovaná vana v koupelně mě nadchla (nemám rád sprchové kouty – bohužel s jedním bydlím). Jen marně dumám, k čemu je telefon vedle záchodu (kdyby došel papír?) a reproduktor ve stropě. Pod balkónem bazén s překvapivě studenou vodou a okrasným vodopádkem, za plotem rozestavěný hotel.

Pláž začíná sice těsně u hotelu, ale tady je zrovna dost široká, takže k moři dvě minutky. Lidí hodně, voda opět docela studená, ale (hlavně ráno) čistá. Jen tu prý plavou medůzy… Bohužel na pláži spousta vajglů :/. Je tu jen o kousek tepleji než bylo před odjezdem v Praze, ale večer je vcelku zima – na noční koupání ani pomyšlení. To jsem miloval loni v Alanyi, kde pro změnu bylo snesitelně jen v noci. Já si asi nevyberu.

Kiten je vcelku zelený a je na něm stále poznat, že je “socialistický” – na chodnících, na čistotě a podobně. Ceny vstřícné, nižší než v Praze. Mimochodem, kurs mají pevně fixovaný na Euro a v bance vám dají přesně tolik, kolik je kurs. Pěkné. Znalosti azbuky se hodí, tak si opakuji bukvy. Přítulka to vzala od podlahy a začala se azbuku učit :).

Přiletěli jsme včera, plán na první den, nespálit se, vyšel (loni bylo noční koupání taky jediné pro mě bezpečné). Kromě stravy dojmy zatím dobré, budeme tu až do příštího pátku, jelikož jsem flákací typ, tak myslím, že to bude ideální dovolená. Kdybych se nudil, pozná se to snadno – začnu psát na web i o technických věcech :). Jediné mě mrzí – hodil jsem do kufru jen první díl Nočního klubu od Kulhánka, až dojdou i další knížky, asi ten druhý začnu louskat na Booku nebo na iPhonu. A kočky mi tu chyběj (moje, čtyřnohý), v Praze je sice o ně dobře postaráno, ale… chyběj.

· Trvalý odkaz na tento příspěvěk · Linkuj.cz · Jagg.cz

  1. Co se děje? Lidi od počítačů vyrazili do Bulharska. Jsi i se mnou třetí člověk, o kterém vím, že je nebo teď byl v Bulharsku.
    Začínám chápat na co tam staví tolik hotelů. Já jsem značně cestovatelský a kempový tip. Takže mám projeté celé pobřeží Bulharska. Jen mě Bulhaři zklamali množstvím a kvalitou kempů. Je jich tam zatraceně málo a jsou hrozné.

    — snilard    08/07/08 01:03    #

  2. S kým si prosím letěl? Šel jsi do první minuty nebo do poslední? Já budu kupovat Bulharsko na příští rok letos na podzim (již tradičně) :-)

    До виждане в Прага

    — agent    08/07/08 01:51    #

  3. Očekávám zde fotky z dovolené s ježatým MaLerem :-)

    — Phoenix    08/07/08 09:31    #

  4. Phoenix: MaLer se snazi byt obvykle za fotakem, takze fotky tohoto charakteru urcite nebudou :). Ale nejaky fotky z okoli hodim.

    Agent: Leteli jsme s Kovotour, kupoval sem to asi pred 3 tydny, tedy skoro last minute. Chtel sem hotel co nejbliz plaze, takze vyber uz byl relativne uzky.

    Snilard: mno, ono nejak nebylo moc na vyber :). Meli jsme nejakej limit, nechteli jsme do echt teplejch zemi, takze vlastne zbylo recko a bulharsko. A jelikoz na bulharsko byly pozitivni reference (konkretne na Kiten, kde jsme), tak jsme jeli. Uvazoval jsem jeste o Kypru, ale tam se ted vozi voda z recka, tak sem si rikal ze nemusime pridavat do sve “ekologicke stopy” jeste tohle…

    MaLer z Bulharska    08/07/08 10:26    #

  5. V lepsich hotelech je telefon a reproduktor na “hajzlu” bezny. Telefon je proto, kdyby nekdo volal tobe. Reproduktor je vetsinou napojeny na televizi.

    — Eso    08/07/08 11:27    #

  6. Nezapomeň vyzkoušet vyborne bg brandy – Сльнчев бряг , z palenek ракия ( dela se z hroznoveho vina ) nebo cervena vina.

    IMHO, bulharska kuchyne je lepsi nez ceska , takova makrela na grilu – Ń?ĐşŃ?мрия на Ń?кара je jedna basen, ale na kure zapomen ;)

    Приятно прекарване на морето.
    Đ? Đ´Đľ чŃ?ване в Прага. ;)

    — Akela    08/07/08 16:14    #

  7. Kdyz uz jsi v Bulharsko, tak si mas davat печена Ń?ĐşŃ?мрия, Ń?иŃ?чета, меŃ?ена Ń?кара,кебапчета и печени кюфтета, таратор, ĐĽŃ?Ń?ака, цаца, Ń?кембе a боб чорба, печени чŃ?Ń?ки, катък. Kure zrovna bych si nedavala. Ochutnej take ty velky ruzovy (masita) rajcata a zlute melouny (пъпeж). Chutove nemaji nic spolecneho s temi ceskymi, pokud samozrejme natrefis na ten spravny. A nezapomen na лютиница, каŃ?кавал и Đ»Ń?канкa. Ty koupis normalne v obchode. Doporucuji karlovarska lukanka ve tvaru podkovy Đ° лютиница ДЕРОНĐ? домаŃ?на nebo едро Ń?мляна. Dale muzes ochutnat баничка или Ń‚Ń?тманик a k tomu jako piti боза.

    Приятно прекарване !

    PS. Jestli budes mit chut ucit se Bulharsky, tak se ozvi az se vratis, pujcim ti nejake ucebnice :)

    — bubu    08/07/08 16:20    #

  8. Eso: obvykle bydlim v 3*, treba v parizi clovek pomalu z toho wc dosahne jak na TV, tak na telefon, takze jsem to nikdy nepotreboval :). TV jsme zapli, vypli a zasuvku pouzili na neco jineho :).

    Akela, bubu: ja vam velice dekuji za doporuceni, ale pokud mi k tomu jeste dopisete, co to JE, tak budu jeste radeji a zkopiruju si to do ajfounku :). Bohuzel ryby moc nejim :/ – ale tady asi zkusim. Nikdy ale nepozru chobotnici a podobne morske bestie :P (jedine od Guylian)

    MaLer z Bulharska    08/07/08 18:51    #

  9. Nejlepší co v Bulharsku miluju jsou mořští šneci — absolutní pochoutka a není moc drahá :-)
    Když se povedou, jsou výborné i pražené rybky – vypadají jako hranolky (цаца). Jinak všeobecně platí, že k pití hlavně vína (i ta nejlevnější Bulharská bývají vynikající). Pamatuji zrovna vloni, jedno nejlahodnější víno byl nějaký “medvěd” v přepočtu asi za 20 Kč, ale byl fakt perfektní.

    Mimochodem, až se vrátíš, skoč si do Levných knih u tebe na Andělu — kup si za 69 Kč knížku “Bulharsko plné zážitků” je to užitečná knížka… A je tam i o КитенŃ?… :-)

    — agent    08/07/08 19:02    #

  10. takze trochu kulinarkych бг-cz realii ;)

    Ten "medvěd" bude asi меча крьв – medvedi krev ( takovy ostravsky kahan ;) ) , kolisava kvalita , da se koupit i v CR v Globusu. Pokud budes kupovat vino v obchode tak vino od 3 leva nahoru by melo byt v pohode ( МаврŃ?Đ´, Мелник , … ).

    obecne v bulharske kuchyne jako suroviny prevazuji vyborna zelenina,balkan a jogurt.

    na snidani:
    боза – kvaseny napoj z obili, na to musi stredoevropan zvyknout ;)
    баничка, Ń‚Ń?тманик – teply zavin plneny balkanem

    цаца – cesky grundle , ji se cele i s ``supinami’‘ , vyborne se k tomu hodi пьржени картофи c cирене – hranolky sypane balkanem a pivo Загорка, Каменитца nebo Đ?риана ( puvodne ceska receptura )

    hlavni jidla:
    печена Ń?ĐşŃ?мрия – makrela na grilu
    Ń?иŃ?чета – sasliky
    кебапчета, кюфтета – podobne cevabcici ,ale koreni ( cubrica ) a gril dela prave divy
    таратор – studena polevka z jogurtu, okurek, cesneku a kopru – male balkanske osvezeni
    Ń?кембе – drstky, povazovano za narodni jidlo
    боб чорба – fazolova polevka
    печени чŃ?Ń?ки – zapecene oloupane papriky, varianta – plnene balkanem a osmazene,
    ĐĽŃ?Ń?ака – zapecene brambory s mletym masem a zalite jogurtem s vajickem

    Osobne co mi nejvice chutna je grilovana makrela, кюфтета, ĐĽŃ?Ń?ака a печени чŃ?Ń?ки c cирене.

    specialita k piti v horkem veceru
    ĐĽĐ°Ń?тика – metaxa, anyzovka “tekuty pendrek”

    neco trvanlivejsiho, co prezije prevoz do CR
    лютеница – smes rajcat, paprik a lilku , vyborne na chleba
    каŃ?кавал – syr, vyborny na zapekani
    Đ»Ń?канкa – susene syrove maso + koreni

    uf, snad ti to bude pro rozkoukani stacit. Pokud by jsi mel strevni problemy , tak se v lekarne ptej na
    лекарŃ?тво Đ·Đ° раŃ?тройŃ?тво. ;)

    V Praze existuje nad Muzeem restaurace Thrakia , kde drive varili dobra bulharska jidla. Doufam ,ze
    se od te doby nezhorsili.

    hlavne si uzijte dovolenou !

    — Akela    08/07/08 21:15    #

  11. Akela: Autentičtější než Thrakia je Sofie v Americké …
    U nás koupíš prakticky jen medvěda od Logodaje, ale v Bulharsku mají různé výrobce — obecně někdy velmi překvapí, většinou ale nezklamou… v menších městech nedoporučuji kupovat vína nad 10 Đ», protože jsou to většinou ležáky (nevhodně uskladněné). Ve větších sámoškách (хранителни Ń?токи) se vyplatí kupovat od 2,50 do 10 Đ». Z “lepších” vín se občas dá narazit na výtečný Merlot nebo Mavrud :-)
    Malére: Doporučuji nebát se a experimentovat!

    Grundle mi přijdou trochu jiné než цаца, nevím čím to, ale ty zakoupené v ČR mi moc nejedou :-(

    — agent    08/07/08 23:11    #

  12. Agent: diky za ten tip na Sofii. Urcite se tam zajdu nekdy podivat.
    Hodne veci vypada podobne,ale chutnaji proste jinak ( viz. balkan a Ń?ирене ).

    — Akela    08/08/08 14:09    #

  13. http://www.firmy.cz/detail/743370-bulharska-restaurace-sofia-praha-vinohrady.html

    agent    08/08/08 15:14    #

  14. Koukam ze cajzlum ted frci BLR, chorvatska uz mate plny brejle?

    Protoze Ti tu radi vsici nejchytrejsi pridam se. Ale azbuku psat nebudu i kdyz Bulharsky mluvim.

    Vina kupuj “Reserva”, nebo “Special Reserva”. Nemaji totiz nami obvykle privlastky (Pozdni sber, vyber z hroznu, Kabinet atp) takze necht ti je to voditkem kvality. Azbukou psana ve skromne etikete byvaji zpravidla lepsi nez v krasne ozdobene prelozene do anglictiny.

    Co se jidla tyce, zkus si najit hospodu kde vari “hotovky” – “gotveny jastia”. Budes prekvapen ze kazdej den se da jist neco jineho, ne jen bezna klise z prelozenych jidelnicku.

    — Stephen    08/08/08 15:27    #

  15. Stephen: Azbukou se v Bulharsku nepise. Sice to vypada podobne ale opravdu jenom podobne ;-)

    — Michal    08/08/08 17:23    #

  16. Michal:
    tak schvalne pouc mne o bulharske abecede : -)

    — Stephen    08/08/08 21:24    #

  17. Koukám, že tu všichni mluví Bulharsky, ale skromnost některým nedovoluje psát :-)

    No, poučit se můžete zde:

    http://cs.wikipedia.org/wiki/Bulharština

    http://cs.wikipedia.org/wiki/Cyrilice

    Bulharská abeceda je v některých učebnicích označovaná jako azbuka. Reformovaná abeceda je v psané formě vlastně s azbukou prakticky totožná…
    Já bych se o to pojmenování nehádal, je to vlastně slovíčkaření.

    agent    08/08/08 23:12    #

  18. Michal: Nevim jak cesi, ale my bulhari bulharske abecede rikame azbuka (азбŃ?ка) , aspon tak nas to ucili ve skole. A pismena z azbuky piseme cyrilici ;)

    — bubu    08/09/08 10:33    #

  19. Stephen: jojo, chorvatsko jednou a dost (letecky, 11. 9. 2001)

    libi se mi jak se tu bavite/hadate :)

    MaLer z Bulharska    08/09/08 20:18    #

  20. Stephen/bubu: to bylo ejnom takove rypnuti. Mel jsem dlouho bulharskou pritelkyni tak mne poucovala no ;-)

    Maler: Chorvatsko jednou a dost? Ono to tu neni tak hrozne…krasna zeme…akorat s mistnimi je to nekdy opravdu tezke.

    — Michal    08/10/08 00:40    #

  21. Od roku 2006 chorvatsko bojkotuju. Sou drazi, drzi a sluzby zacinaji upadat. Po valce sme jim byli (cesi) dobri a ted nama opovrhuji, zakazuji vozit potraviny a podobny chujoviny. Minimalne 10 let tam nepojedu.

    — matthew    08/10/08 20:42    #

  22. To mně překvapuje, že tam služby upadají. Když jsem tam byl já, tak tam žádný nebyly.

    — Jirka    08/10/08 23:15    #

  23. MaLere,
    plavou tam ty meduzy nebo neplavou? dej sem zpravu prosim pekne…dik moc

    — micpos    08/11/08 12:06    #

  24. No ted jsme byli s manzelkou na tyden na Krku, vesnicka Stara Baska. Jeli jsme uplne na blind, plaze ciste, neprecpane, lidi v pohode, ceny v podstate 1:1 s Ceskem. Bez problemu. More maji nejlepsi v Evrope, to se jim uprit neda. Faktem je, ze ve Stare Basce byli turiste prevazne Italove, par Cechu a Nemci. Je to mala dira, kde jsou 3 restaurace a jeden minimarket – cca. 50 baraku, udajne 20 stalych obyvatel :o), nicmene jsme hledali klid a to jsme tam nasli. Spokojenost. Sluzby jsou zde na urovni napr. Sicilie, ale v tom nevidim problem. V prosinci jsem absolovoval Vietnam, v unoru 2007 Brazilii, mam s cim porovnavat. Chorvatsko je dobre v tom, ze si v patek vecer reknete, ze by jste mohli jet k mori, skocite do auta a v sobotu jste pohodlne tam vcetne zastavek na odpocinek. Vyhodu pro vidim i v tom, ze se tam v pohode domluvi i lide bez jazykove vybavy, coz muze byt pro nekoho zasadni. Proste bych ho nezavrhoval, prijde mi v pohode…..

    — Normality.Syndrome    08/11/08 13:06    #

  25. Njn, ti, co nejezdi auty, do chorvatska nejezdi :). A busem bych tam nejel, mam se rad.

    micpos: meduzky tu pry plavou, ja sem zatim videl jednu chciplou, pritulka z nich vysiluje, par jich uz videla,, ale nevim ze by nekoho zahla…

    MaLer z Bulharska    08/11/08 13:23    #

  26. Ja som sa 6.8. vratil zo Sinemorca – cca 10 km juzne od Kitenu. Mala dedina (200 obyvatelov), tisice prachatych Sofijcanov, sem-tam niekto z CR, ziadni Soovaci, divoke plaze, v mori delfiny, v riekach korytnacky, na lukach kone… a hlavne: vsade v dedine nezaheslene wifi siete s pristupom na internet. Takmer kazdy hotel ci apartmanovy dom mal svoju wifinu s internetom, takze iPod Touch ako besny prepinal z jednej na druhu. Fajn dovolenka. A studene more? 25 stupnov je malo???

    — Marvinn    08/11/08 14:13    #

  27. Marvinn: To jsi jistě byl u soutoku Veleky a moře :-) Na divoké pláži…

    PS: Od Kitenu je to více než 25 Km na jih, předposlední vesnice před Tureckem.

    agent    08/11/08 14:45    #

  28. Trochu off topic, ale jasne – Butamjata je hnusna, plna ludi, hluk, plavcici… takze Veleka, Lipite… ale najkrajsia bulharska plaz je aj tak SIlistar! Vzdialena od Sinemorca aj od Rezova, dstupna iba po vlastnych alebo autom…

    — Marvinn    08/11/08 15:13    #

  29. Marvinn: jo, koukám že též znalec a vyznavač “divokého” klidu :-)

    agent    08/11/08 15:44    #

  30. MaLer je zpet. prave de k doktorovi s osklivou rymickou. malem mi praskla pri pristavani hlava.

    Martin Ler    08/15/08 17:01    #

  31. Martine, až se vyležíš, tak prosím napiš nějaký soupis toho, co se ti tam líbilo, a co ne. Zajímal by mne pohled nezaujatého pozorovatele (a myslím, dle odezvy zde, že nebudu sám…). :-)

    agent    08/17/08 22:38    #

  32. jj, mam to v umyslu, ale vikend byl jeste znacne flakaci. po dovolene je nutne se trochu zregenerovat :)

    Martin Ler    08/17/08 23:08    #

  33. To je svět! Trh se potácí pod tíhou tarifů iPhonů a Malér v Bulharsku. Či v rekonvalescenci z něj.

    — Jirka    08/18/08 23:29    #

  34. Magorina, tahat pocitac na dovolenou.

    — Ales    09/01/08 10:04    #

Související články