Další nový blog?

6. 04. 2004, 2:09 · Ze života

Nojo, už to tak bude, díky posledním událostem se ani já nevyhnu tomu, založit si vlastní blog. No, ani sem se tomu vlastně moc nebránil :) Proč mám svůj blog, jak to bude s MujMACem a tak vůbec? Pokud vás to jen trošku zajímá, tak čtěte dál…

Možná jste si všimli, že od 1. dubna už nejsem šéfredaktorem MujMACa a nástupcem je Petr Mára. MujMACa jsem v podstatě “dělal” poslední tři roky a tři roky sem skoro denně psal články (prvním šéfredaktorem byl Kamil Třešňák, od září 2000 někdy do května 2001 – název MujMAC jsme vymysleli s Honzou Březinou někdy o rok dříve). Jelikož byl MujMAC v podstatné části “one-man-show”, je to na jednoho člověka relativně zápřah – ani tak ne po stránce každodenního psaní, ale také neustále vymýšlet nějaké novinky, zlepšovat, upravovat a podobně. Jelikož nejsem právě systematik a práce s redakčním systémem na kterém MujMAC běžel byla občas docela příšerná (resp. samotný systém starající se o publikování článků je docela OK, ale například správa designu – pokud byl zpočátku navržen ne moc rozumně – nebo navázání na další služby je nic moc), MujMAC v některých směrech stagnoval více, než by bylo záhodno. A tak tu je nová krev – s vydavatelstvím jsme se dohodli, že změna vedení serveru prospěje a já konečně nemám nad hlavou onen věčný Damoklův meč “co bude zítra za článek”. Nemluvě o tom, že si budu moct konečně v klidu užit dovolenou – hádejte kdo musel připravit a z části také předem napsat články na ten týden, kdy jsem si užíval?

Uznávám, že pro někoho i výběr témat článků v poslední době nebyl to pravé ořechové, ovšem když vezmeme v úvahu, kolik nových produktů Apple uvedl v poslední době – pomalu nebylo o čem psát. A tak MujMAC pomalu sklouzl z pozice technického serveru, kam jsem ho dovedl z počátku, ke zpravodajskému serveru. Mimochodem, možná si to čtenáři ani moc neuvědomovali, ale formát MujMACa je dost odlišný od většiny serverů o Macích ve světě – recenze, technické články, návody a pod. by měly tvořit většinu obsahu (což v poslední době už tak docela neplatilo…), zatímco většina Mac serverů se věnuje čistě zpravodajství (nový produkt tam, nový software onde, sleva na to či tamto) a přetiskování tiskových zpráv.

I přes tuto sebekritiku si myslím, že se vydavatelství Grafika Publishing kolem MujMACa podařily věci, které tady dříve neměly obdoby – počínaje samotným serverem (nepamatuje si někdo jak dlouho vycházela česká mutace Macworldu?) přes několik publikací o Macích od Ondry Čady, až po akce jako je MujMAC Apple Forum či programátorská soutěž. Za poslední dvě aktivity jsme to docela “slízli”, ovšem pokud si mám vybrat zda něco dělat z počátku ne ideálně a zkusit to vylepšit a nebo to nedělat vůbec, hádejte pro kterou variantu se rozhodnu? Když nikdo něco podobného neudělal doteď, tak máme dál čekat, až se někdo uráčí?

S MujMACem rozhodně nekončím, dál budu na server psát články, ovšem budu se věnovat méně zpravodajství a více technickým věcem. Z části i proto mám tenhle vlastní blog, abych měl kam psát o věcech, které považuju za zajímavé či důležité, a to nejen o Macích – pokud se to někomu zdá jako grafomanství, prosím :) Samozřejmě se budu věnovat i jiným činnostem, abych se uživil, takže budu nadále na volné noze…

Uvidím, jak dlouho mi vydrží chuť psát. Blog spouštím v dubnu 2004, pokud tu bude za rok aspoň jeden zajímavý příspěvek týdně, budu si klepat na rameno :). Mimochodem, zjistil jsem, že všechny “pracovní” změny se u mě zatím odehrávaly na přelomu března a dubna – tak uvidíme, co příští rok…

Doufám, že zprávičky na tomto blogu vás zaujmou – na novinky se můžete dívat například i přes RSS feed (než abych vysvětloval co to je, přečtěte si raději článek na MujMACu o NetNewsWire) a taky můžete o mém blogu dát vědět znamým. Prodávat tu reklamu neplánuju, ale když sem občas někdo příjde, potěší to :)

Trvalý odkaz na tento příspěvěk

  1. Paci sa mi cisty, jednoduchy a prehladny styl Tvojho blogu (samozrejme aj clanky, ale to je snad samozrejme, inak by som sem nechodil :-)), a drzim Ti palce.
    Roman

    Roman Oros    22.4.2004 14:14    #

Související články